Blog

Încărcarea bateriei auto – recomandări şi informaţii utile

Pot încărca singur bateria auto?

Încărcarea bateriei este recomandat să fie făcută într-un service auto. Vă sfătuim să nu umblaţi deloc la bateriile aflate în perioada de garanţie. Vă recomandăm chiar să nu umblaţi la nicio baterie. Când aveţi probleme, mergeţi cu bateria la service! Dacă, totuşi, nu aveţi încotro, vă explicăm mai jos cum se face încărcarea bateriei auto.

Ce înseamnă o baterie descărcată?

Bateria descărcată are tensiunea la borne (cu motorul oprit) sub 12,4-12,5 V.

De ce se descarcă bateria?

Motivele pot fi diverse: faruri aprinse cu motorul oprit, ştergător de parbriz nedecuplat, casetofon lăsat pornit, posibile scurgeri de curent în instalaţia electrică a maşinii, staţionarea maşinii mai mult de 3 luni, etc.

De ce să verific încărcarea bateriei?

Este important să verificaţi periodic starea de încărcare a bateriei auto. De exemplu, bateriile din gama Premier au ochi magic unde se vede uşor starea bateriei. Evitaţi astfel riscul folosirii bateriei în stare descărcată timp îndelungat. Acest lucru ar duce la uzură ireversibilă, prin suprasolicitare.
Există şi riscul ca bateria să fie supraîncărcată (încărcare pe maşină peste 14,8 V). În acest caz, în general, nivelul electrolitului este scăzut, aşa că trebuie adăugată apă distilată.

Verificare electrolit acumulator auto
Densimetru pentru electrolit acumulator auto

De ce aparate am nevoie pentru încărcarea bateriei?

Pentru încărcare e nevoie de un redresor, un voltmetru de curent continuu şi un densimetru pentru baterii auto cu scara 1,10 – 1,30 g/cm cub.

Încărcarea bateriei auto
Densimetru, voltmetru, redresor

Cum se încarcă bateria la redresor?

Este important să verificăm dacă spaţiile de evacuare a gazelor nu sunt obturate. În timpul încărcării, bateria emană gaze care pot produce explozie (atenţie la ţigări, scântei, surse de foc).
Dacă avem posibilitatea, este important să desfacem dopurile bateriei.
În comerţ sunt foarte multe modele de redresor de curent continuu. Este important ca redresorul să asigure la ieşire o valoare între 13,5 – 16,5 V şi un curent între 4 – 25 A. Bateria este încărcată când există o degajare uniformă în toţi elemenţii bateriei, iar densitatea electrolitului se stabilizează în jurul valorii de 1,28 g/cm cub. Spre finalul încărcării tensiunea la bornele bateriei atinge valoarea de 15,8-16,5 V în regim de funcţionare redresor.

Redresor şi baterie
Încărcarea corectă a bateriei auto la redresor

De ce e important să încarc bateria în service?

Am explicat mai sus paşii pentru încărcarea corectă a bateriei. Repetăm totuşi sfatul de la început: cel mai sigur este să mergeţi la un service. Acolo vi se indică şi motivul pentru care aveţi probleme cu bateria. În plus, încărcarea bateriei e făcută de un specialist, care cunoaşte regulile pentru efectuarea corectă a acestei operaţiuni.