Generalităţi

Ce este capacitatea bateriei?

Capacitatea bateriei este mărimea sarcinii electrice stocate în baterie. Ea se măsoară în Ah.

Ce este curentul de descărcare la rece?

Este curentul pe care o baterie nouă, complet încărcată, poate să-l furnizeze continuu, timp de 10 sec. și asigură la -18°C o tensiune minimă de 7.5V (EN).

Ce este rezerva de capacitate?

Rezerva de capacitate este perioada de timp în minute, în care o baterie poate menține o descărcare cu un curent de 25A, la temperatura de 25°C, până la o tensiune de 10.5V (EN).

Ce este durata de viață a bateriei?

Durata de viață a bateriei este timpul în care bateria are performanțe acceptabile. Ea se măsoară în ani.

Ce este o baterie fără întreținere?

O baterie fără întreținere este o baterie care nu necesită adăugare de apă distilată, dacă sistemul de încărcare de pe autovehicul funcționează corect.

Ce efect are căldura excesivă asupra bateriei?

Excesul de căldură cauzează evaporarea apei, proces care are loc mult mai rapid decât în condiții normale. Excesul de căldură are efecte negative și asupra grătarelor pozitive.

Ce efect are temperatura scăzută asupra bateriei?

Temperatura scăzută reduce substanțial puterea bateriei. La -18°C, bateria funcționează numai 40% din puterea pe care o poate da la 20°C.

Cum să verificăm starea bateriei?

La bateriile dotate cu indicator de stare (ochi magic), starea de încărcare și nivelul electrolitului se pot aprecia observând culoarea acestuia:

– transparent: nivel scăzut, necesită completare

– negru: nivel bun, baterie descărcată

– verde: nivel bun, baterie încărcată

Cum să alegem bateria potrivită?

Căutaţi în manualul mașinii care baterie se potrivește modelului de vehicul pe care-l aveți. Aceeași informație o puteți obține și din catalogul fabricantului de baterii – pe care-l deține cel care comercializează bateriile.

Ce se întâmplă dacă folosesc o baterie care are un curent mai mare de descărcare la rece?

Atunci motorul pornește mai ușor, în special în regiunile cu climat rece, iar sistemul de încărcare nu este afectat.

Cum se explică faptul că în decurs de o lună trebuie să înlocuiesc două baterii?

Dacă bateria încărcată păstrează sarcina când este în gol și nu are nici un alt tip de defect pentru care bateria se înlocuiește în termen de garanție, atunci înseamnă că aveți alte probleme tehnice. Verificați dacă:
– bateria se potrivește cu modelul vehiculului
– ați făcut modificări la vehicul, cum ar fi aer condiționat, radio, sau altele care necesită un plus de putere.

Ce este bateria AGM?

Bateria AGM (Absorbed Glass Mat) este o baterie Pb acid VRLA (Valve-Regulated Lead Acid Battery) cu electrolitul imobilizat într-un separator fin din fibră de sticlă, ceea ce asigură un contact uniform între masa activă și electrolit și capacități de încărcare – descărcare mai bune față de bateria convențională.

Ce este bateria EFB?

Bateria EFB (Enhanced Flooded Battery) este o baterie Pb-acid convențională. Se poate fabrica utilizând utilajele existente pentru bateria convențională, dar cu ciclu de viață extins, pentru a face față regimului de funcționare în sisteme start-stop.