Blog

Cum să alegeţi bateria potrivită pentru autovehicul

Bateria potrivită pentru autovehicul

Care este bateria potrivită pentru autovehicul? Bateria cea mai ieftină? Bateria cea mai performantă? Ce este important când cumpăr o baterie auto? Găsiţi în articol răspunsul la aceste întrebări pe care le auzim adesea de la clienţii noştri. De multe ori, clientul este tentat să aleagă tipul de baterie cel mai ieftin, fără a ţine cont de nevoia de curent a autoturismului. Alegerea corectă a bateriei auto înseamnă o viaţă cât mai lungă a ei!

Dimensiunea acumulatorului

Cel mai important aspect de avut în vedere este dimensiunea locaşului unde este amplasată bateria în autoturism. În general, lăţimea este aceeași la mașinile produse în zona europeană, diferența făcându-se la lungime și înălțime. În schimb, la mașinile de provenienţă asiatică, dimensiunile sunt diferite. De aceea, un producător serios de acumulatori auto are și o gamă dedicată acestor autoturisme. În cazul nostru, Rombat oferă spre vânzare pentru aceste autoturisme gama Tornada Asia. Pentru bateriile din această gamă, utilizatorul poate alege polaritatea necesară. În general, bateriile asiatice au polaritatea acumulatorului inversată. Producătorii europeni de maşini preferă acumulatorii cu borna pozitivă (+) în partea dreaptă, iar fabricanţii asiatici preferă acumulatorii cu borna pozitivă în partea stângă.

Bateria potrivită - Tornada Asia - polaritate inversată
Polaritate inversată Rombat Tornada Asia

Capacitatea acumulatorului

Un alt aspect care trebuie verificat, pe care îl găsim de obicei în cartea tehnică a autovehicului, este capacitatea acumulatorului. Asta înseamnă mărimea sarcinii electrice stocate în baterie, care se măsoară în Ah. În acest caz, bateria potrivită pentru autovehicul are cel puţin aceeaşi capacitate cu cea iniţială de pe maşină sau cu cel mult 30% mai mare. De ce să alegem o baterie uşor mai mare în capacitate? În general, bateriile originale de pe maşina nouă sunt mai puternice, apoi, o dată cu trecerea anilor, componentele maşinii încep să se erodeze.

Curentul de pornire al acumulatorului

Curentul de pornire este foarte important atunci când alegem bateria potrivită pentru autovehicul. Majoritatea producătorilor au specificată capacitatea de pornire conform standardului EN. Astfel se și face diferența dintre tipurile de baterii ale unei mărci.

Am ales spre exemplificare diferenţa dintre clasele bateriilor Rombat, în tabelul de mai jos.

Tip Baterie Capacitate Ah Curent de pornire (A)
CYCLON 72 600
TORNADA 70 640
PREMIER 70 680
AGM-VRLA 70 760

Cu cât are curentul de pornire (A (EN)) mai mare, cu atât este mai scumpă o baterie.

Ţinând cont de ce am spus mai sus, dăm două exemple pentru a arăta de ce este important să alegem bateria potrivită pentru autovehicul. Pe o Dacie 1300 este inutil să pui o baterie dintr-o clasă premium. Este pe benzină, motor mic, nu are mulţi consumatori şi investiţia într-o baterie mai scumpă nu este rentabilă. În schimb, pe un VW Passat 2,0 Diesel este indicat să pui o baterie dintr-o clasă premium. Dieselul are nevoie de mai mult curent de pornire, în special în perioada mai rece, apoi modelul acesta are mai mult confort, care de multe ori înseamnă un consum crescut de energie.

Continuând ideea de mai sus, trebuie spus că în zilele noastre sunt tot mai multe autovehicule care respectă normele de mediu. Aşa au apărut vehiculele cu funcţia Start-Stop, vehicule cu funcţia extinsă Start-Stop şi recuperarea energiei din frânare, vehicule dotate din fabrică cu baterii Agm. Acestea au nevoie şi de acumulatori care să respecte aceste cerinţe.

Aţi ales bateria potrivită pentru autovehicul?

După ce aţi găsit bateria potrivită pentru autovehicul, este important să o montaţi corect şi să o îngrijiţi corespunzător. Mai multe informaţii despre montare şi îngrijire, găsiţi în articolele de mai jos.

Cum se montează corect bateria auto

https://www.bateriialba.ro/bateriile-auto/