Blog

Cum se montează corect bateria auto

Cum se montează corect bateria auto? Sau cum se demontează corect o baterie auto?

Cum se montează corect bateria auto? Dar cum se demontează corect o baterie? Pentru majoritatea clienţilor noştri, facem noi acest lucru. Avem şi clienţi care cumpără bateria şi o montează apoi singuri. Pentru ei, mai ales, prezentăm mai jos paşii, dar şi câteva sfaturi, pentru montarea corectă a bateriei auto.

De ce unelte aveţi nevoie?

Înainte de a monta o baterie nouă pe maşină, asiguraţi-vă că aceasta se potriveşte atât ca dimensiune, cât şi capacitate, cu cea pe care o aveţi montată pe maşină. Nu montaţi niciodată o baterie cu un amperaj mai mic decât ce aveţi pe maşină! O baterie cu amperaj mai mare este permis a fi montată.

În general, la majoritatea mașinilor este nevoie de o cheie fixă sau inelară de 8 mm sau de 10 mm, pentru a desface papucii de prindere a cablurilor de pe bornele bateriei. Mai aveți nevoie și de o tubulară de 13 mm cu prelungitor, pentru a desface placa ce prinde bateria la bază.

Cheie fixa si tubulara
Unelte necesare

Cum se demontează corect bateria auto?

Înainte de a începe, asiguraţi-vă că motorul este oprit, cheia e scoasă din contact şi nu mai funcţionează niciun consumator electric!

Este important să vă asiguraţi că știți codul de la radio, în caz că este nevoie. La multe mașini, pentru a ajunge la baterie, e nevoie să fie îndepărtate mai multe componente de plastic. Să fiţi foarte atenţi pe timpul iernii cu aceste componente de plastic! Plasticul devine foarte casant la temperaturi joase!

Pentru început se desface papucul de prindere de la borna negativă (-), ulterior cel de la borna pozitivă (+). Următorul pas este să desfaceţi și şurubul de la placa ce ţine fixă bateria de caroserie.

Majoritatea maşinilor au un furtun introdus în partea de sus a bateriei, care ajută la eliminarea gazelor produse în baterie. Înainte de a scoate bateria afară, nu uitați să decuplați acest furtun!

Scoateți acumulatorul cu atenție din caroserie și verificați, apoi curățați locaşul în care stă acumulatorul. Verificați și papucii de prindere a cablurilor. Dacă e nevoie, curaţaţi-i cu o perie de sârmă sau cu un şmirghel, până la apariţia luciului metalic.

Cum se demontează corect bateria
Demontare baterie

Cum se montează corect bateria auto?

Aşezaţi noua baterie la locul ei. Verificați să fie bine așezată, iar sistemul de fixare să nu prezinte coroziuni sau deteriorări. O baterie care nu este bine fixată are durata de viață mult redusă și poate prezenta pericol în trafic. Noile baterii Rombat Premier vin deja cu un strat de vaselina pe borne. Dacă observaţi că noua baterie nu are o peliculă pe borne, dați dumneavostră cu un strat de vaselină neutră antiacidă.

Fixaţi bateria în locaşul ei. Conectați prima dată papucii de prindere la borna pozitivă (+), iar ulterior la borna negativă (-). În general borna pozitivă este mai groasă decât borna negativă și de multe ori nu intră foarte ușor papucul de prindere a cablurilor pe bornă. Nu loviţi papucul, ci cu ajutorul unei surubelniţe faceţi ușor un mic joc de stânga-dreapta până când papucul intră pe bornă. Fixarea papucilor pe borne se realizează ferm, fără producere de deteriorări mecanice. La sfârşit, cuplaţi furtunul pentru evacuarea gazelor produse în baterie!

Cum se montează corect bateria auto
Montare baterie auto

Verificarea bateriei

Nu uitaţi ca în decurs de maxim 10 zile după montarea bateriei să vă prezentaţi pentru verificarea încărcării!