Blog

Cum să aflaţi data fabricaţiei pentru bateria auto Rombat

Care este data fabricaţiei pentru bateria Rombat?

„Cum aflu data fabricaţiei pentru bateria Rombat?” „De când e bateria?” „E proaspătă bateria?” Acestea sunt unele dintre cele mai des întâlnite întrebări pe care le primim. Întrucât e bine ca bateria auto să fie cât mai recent produsă, aflarea acestei date e importantă. Data fabricaţiei e ştanţată pe fiecare baterie auto. Pentru acumulatorii Rombat, data e trecută pe partea superioară a bateriei, sub forma unui cod.

Ce reprezintă codul de pe baterie?

Pentru a afla data fabricaţiei, ne interesează primele simboluri ale acestui cod. Primul simbol ne arată luna fabricaţiei, a doua şi a patra cifră ziua, iar cea de a treia anul. Ultimele două simboluri sunt informaţii interne de producţie. Codificarea este valabilă pentru bateriile produse în acest deceniu. Lunile sunt codificate de la 1 la 9, pentru ianuarie-septembrie şi de la A-C, pentru octombrie-decembrie.

Exemplu pentru data fabricaţiei pentru bateria Rombat

Cod baterie Rombat
Data fabricaţiei pentru bateria Rombat

De exemplu, în codul 3160K1, data fabricaţiei pentru bateria Rombat este 10 martie 2016. 3 este luna martie, 1 şi 0 ziua 10, iar 6 este ultima cifră a anului 2016.

Cod baterie Rombat
Data fabricaţiei pentru bateria Rombat

În imaginea de mai sus, data fabricaţiei pentru bateria Rombat este 13 octombrie 2016. „A” este luna octombrie, a doua şi a patra cifră ne arată ziua – 13. Cea de a treia cifră este ultima cifră a anului 2016.

Mai sunt şi alte coduri Rombat?

Desigur, cele folosite înainte de acest sistem sau cele pentru producătorii auto. Înaintea acestui sistem, erau ştanţate pe baterii săptămâna şi anul. De exemplu, codul 23111D2 indică săptămâna 31 din 2011 (de la a doua cifră începând).

Unde găsesc codul pentru data fabricaţiei pentru bateria Rombat?

De regulă, codul este trecut în partea superioară a bateriei. Pentru bateriile Terra Pro, de exemplu, codul este sub capacul de pe borne. Pentru bateriile Premier, este deasupra etichetei din dreapta. La cele Cyclon, codul e trecut lângă borna de plus.

 

Pentru a afla răspunsul la alte întrebări frecvente despre bateriile auto, accesaţi şi pagina Generalităţi.